2023

Ziua Culturii Naționale a fost marcată de elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială Iernut

Si azi, colindatorii ne-au adus bucurie in suflet si zambet pe buze! – 20.12.2023

Inca o zi in care s-au auzit colinde la primaria orasului – 19.12.2023

Primii colindatorilori au si sosit! – 18.12.2023

Târgul de Iarnă Iernut – 2023

1 Decembrie 2023

Prima zi de scoala 2023

A XXVII-a ediție a „Zilelor Orașului Iernut”

Crosul Păcii la Iernut

1 Iunie 2023

Ziua Eroilor – 25.05.2023

2022

O viaţă

Colindatori la primaria Iernut 2022

TÂRGUL DE IARNĂ IERNUT EDIŢIA A XIIIA – 2022

Sărbătoare la Iernut (centenar)

Ștafeta veteranilor la Oarba de Mureș – 14 Octombrie 2022

Ștafeta veteranilor la Oarba de Mureș – 13 Octombrie 2022

1 Iunie 2022

2021

Ziua Națională a României 1 decembrie 2021

 

2020

De departe … gânduri bune !

A mai trecut un an … și nu a fost unul ușor, un an cu porți închise, șuetele cu  familia extinsă și prietenii le-am mutat în mediul virtual sau le-am transformat în simple conversații prin telefon. E greu să nu îți îmbrățișezi copilul, părintele, fratele plecat la mii de kilometri depărtare mai ales că eram obișnuiți să îi avem acasă cel târziu în august, luna vacanțelor.                                                                                                                                                          Dar e Ajunul Crăciunului ! Este prilej de reflecție, de făcut bilanțul anului trecut și de stabilit un plan real, dar optimist, pentru anul următor.

Crăciunul înseamnă colinde, miros de brad, cină în familie, speranţe şi mai ales amintiri. De Crăciun ne aducem cel mai mult aminte de vremea copilăriei, când colindam din casă în casă. Ne aducem aminte de prieteni, de veselie.

Cei ce trăiesc între lumi, la  fiecare Crăciun, se gândesc nu numai la familia din țara de adopție ci şi la familia din România. Am primit mesaje din Suedia,Belgia, Spania, Italia, Canada, Elveția, Germania… dar și din alte orașe ale României (Cluj-Napoca, Oradea, Tg. Mureș). Le mulțumim din toată inima celor ce ne-au trimis gândurile lor bune, frumoasele urări ticluite cu atâta măiestrie. Au ajuns la Iernut cuvintele lor pline de optimism și dor de locurile natale. Ascultați-le, vă asigurăm că vă vor stârni amintiri plăcute.

Iernuțenilor de acasă și de pretutindeni, vrem să le urăm Crăciun fericit, să aibă încredere şi speranţă şi să le aducă Domnul în noaptea binecuvântată a Crăciunului sănătate, linişte, pace şi încredere. Crăciunul înseamnă înainte de toate o naştere. Deci un nou început, speranţa într-un viitor an mai bun.

La mulți ani, iernuțeni !

                                                            Primăria și Consiliul Local Iernut

Aici puteti vedea urarile primite de departe!

 

Amintiri … de Crăciun – poze

Anul acesta, de sărbători, ne vom deschide inimile pentru speranță și lumină. Vom privi înainte cu încredere și ne vom petrece sărbătorile de iarnă numai cu familia. Diferit, așa e, dar nu vom lăsa un virus să anuleze spiritul Moșului care ne umple cizmulițele cu dragoste, înțelepciune și speranța într-un viitor mai bun.

Moș Nicolae nu va trece poate pe la noi pentru un pupic pe obraz sau o îmbrățișare caldă, așa cum o făcea altădată. Dar lustruiți- vă ghetele și…mergeți liniștiți la culcare ! Moșul ne va aduce multă bucurie și mici daruri nu numai celor ce îi poartă numele (și cărora le dorim mulți ani binecuvântați) ci tuturor celor ce credem în fericire, succes, noroc, vremuri mai bune. Și zâmbete ! Multe zâmbete pe care fiecare dintre noi le vom împărți cu generozitate celor dragi.

Anul 2020 a fost altfel aproape de la început și așa se termină. Ne-am obișnuit cu gândul că  trebuie să renunțăm la multe din obiceiurile și tradițiile noastre dar știm că așa trebuie pentru a ne păstra sănătoși. Cu seninătate, să așteptăm anul care vine și să fim convinși că va fi unul mai bun.

În fiecare an , în ajun de Moș Nicolae, erau aprinse luminile de Crăciun iar în centrul orașului nostru era organizat tradiționalul Târg de Crăciun, eveniment caritabil ce aducea bucurie în casele copiilor din familii defavorizate, acesta marcând deschiderea sezonului sărbătorilor de iarnă. Copiii de la școlile și grădinițele din oraș confecționau decorațiuni de Crăciun iar cu banii primiți pe ele la târg pregăteau celor mai puțin norocoși nenumărate surprize: de la jucării, haine, rechizite, alimente și dulciuri de Crăciun la sobă și lemne de foc. Numeroși colindători au fost primiți în fiecare an la primărie, au fost organizate concerte de colinde . În acest an însă, vom evoca împreună momente deosebite apelând la amintiri păstrate în suflete de fiecare dintre noi sau găsite prin arhive.

Cu speranța că imaginile următoare vă vor stârni bună dispoziție și frumoase aduceri aminte,  vă dorim multă sănătate și, celor ce poartă numele Sfântului Nicolae, un sincer „La mulți ani ” !

Primăria și Consiliul Local al Orașului Iernut

Zilele orasului Iernut – 2020

Dragi iernuțeni,
Am trecut, împreună, printr-o perioadă complicată care a afectat viața social-economică și culturală a localității noastre. Pandemia declanșată de evoluția virusului Covid -19 ne-a schimbat modul de viață și a făcut imposibilă desfășurarea unor evenimente cultural-artistice, sportive, de socializare.
Ne apropiem de perioada în care, în fiecare an, eram obișnuiți să sărbătorim „Zilele Orașului ”, „Festivalul de Muzică Populară Patriotică” de la Oarba de Mureș, momente atât de dragi nouă, iernuțenilor, pe care le-am petrecut alături de familiile întregite în luna august cu cei întorși acasă din străinătate, de prieteni sau vecini, într-o atmosferă relaxată, de sărbătoare.
Deoarece lupta cu Covid-19 este departe de a fi încheiată iar măsurile luate împotriva răspândirii virusului nu permit desfășurarea acestor evenimente, s-a hotărât, împreună cu Consiliul Local, amânarea lor pentru o dată ulterioară.
Pentru a compensa, vă propunem un alt mod interactiv de a sărbători – modul online . Pe pagina oficială a Primăriei Iernut (la evenimente în imagini) și cea a Bibliotecii Orășenești Iernut (Facebook) puteți urmări un serial de …aduceri aminte. Vom revedea împreună momente din edițiile trecute ale „Zilelor Orașului” în care sperăm să vă regăsiți și dumneavoastră alături de artiștii care au urcat pe scenă. Puteți participa adăugând fotografii, filmulețe, comentarii care să se încadreze în limitele decenței și a bunului simț și care să bucure cu adevărat pe cei interesați să revadă imagini din sărbătoarea urbei noastre, să ne aducă zâmbetul pe buze și, măcar pentru câteva clipe, să uitam de pandemie, viruși, spitale sau teamă.
Este un proiect pe care îl dorim comun, la care să participăm cu toții. Vom demonstra încă o dată că, noi, iernuțenii, suntem o echipă minunată și colaborarea noastră poate avea succes.

Zilele orasului Iernut – 2019 – poze

Zilele orasului Iernut – 2018 – poze

Continuăm proiectul nostru „Zilele Orașului Iernut 2020 – on line ”cu postări din anul 2018.
Expoziția de pictură a doamnei Magdalena Demeter
Lansari de carte:
Sfaturi pe care nu le cere nimeni – autor Cornel Mărginean
Averea securității – Mircea Gheborean
Dorul de Deag vol. I – coordonator Iosif Albu
Picturi pe față, ateliere de creație cu Asociația Raza de Soare
Parada costumelor populare
Ansamblul Iernuțeana și invitații săi
Nunta de aur
New Dinasty

Zilele orasului Iernut – 2017 – poze

Zilele orasului Iernut – 2016 – poze

Zilele Orașului Iernut 2020 (episodul 4):
Primăria Iernut a organizat în perioada 12 – 14 august 2016, „Zilele Orașului Iernut”.
Au avut loc lansari de carte –
„Frumusețea este Dialog”- autor Cornel Mărginean,
„Gara himerelor”- autor Gina Luca,
„Între pământ și apă- autor Andreea Raluca Chiper.
Asociația Raza de Soare a organizat un spectacol pentru copii, cu mascote, pictură pe față, muzică și dans.
În cele două zile de spectacol (vineri și duminică) pe scenă au urcat Vasile Muraru, Diana Mădalina Nap, Energy Kids, Laszlo Attila, Maxim, Lambrino, Ruby, Daggu Project , Ansamblul Iernuțeana și invitații săi, Mandinga și Mateo.
Duminica au avut loc competiții sportive: concurs de pescuit, meci de fotbal, concurs de volei.

Zilele orasului Iernut – 2015 – poze

Zilele Orașului Iernut 2020 (episodul 5):
În anul 2015, sărbătoarea orașului a avut loc între 14 -16 august.
Lansare de carte :
– Epopeea lui Napoleon – autor Cornel Mărginean
– Sufletele nopții (vol. II) – autor Andreea Raluca Chiper
Concursurile sportive de fotbal, volei, cros au adunat suporterii la terenul de fotbal și sala de sport.
Au fost acordate diplome de excelență elevilor cu rezultate deosebite, sportivilor, veteranilor de război sau văduvelor acestora, celor care și-au sărbătorit nunta de aur în anul 2015.
Au dansat și au cântat pentru noi numeroși soliști și trupe cunoscute.

Zilele orasului Iernut – 2014 – poze

Zilele Orasului Iernut 2020 (episodul 6):

În anul 2014, sărbătoarea a început cu o expoziție de grafică (în premieră la Iernut) a artistului Horea Remus Epure. Acesta a fost decorul în care a avut loc lansarea cărților:

-Sufletele nopții (vol.I) – autor Raluca Andreea Chiper

– Am fost acel student – autor Cornel Mărginean

Pe scenă au urcat, alături de soliști români și trupe din Belgia.

Zilele orasului Iernut – 2013 – poze

Zilele Orașului Iernut (episodul 7) :

Între 15- 18 august 2013 a avut loc sărbătoarea iernuțenilor, eveniment ce a debutat cu cea de-a treia ediție a Festivalului Cântecului Popular Patriotic de la Oarba. Acesta a reunit, pe parcursul a trei zile, un program bogat menit să mulțumească pe toți locuitorii orașului.

Din păcate, avem tot mai puține imagini păstrate. De aceea v-am cerut ajutorul: cei care dețineți poze de la evenimente culturale vechi sau noi, vă rog să le postați aici. Vă asigurăm că ne face plăcere să revedem instantanee făcute cu mulți ani în urmă.

Zilele orasului Iernut – 2012 – poze

Zilele Orașului Iernut (episodul 8) :
Cu prilejul sărbătoririi zilelor orașului, la 17 august 2012, la Iernut au fost lansate volumele 49, 50, 51, 52 ale Dicționarului de Personalități Române scris de Constantin Toni Dârțu. Autorul a fost prezent la Iernut pentru a felicita pe cel ce apare în paginile enciclopediei ca făcând parte dintre personalitățile locale: d-nul Vasile Cornea.

Zilele orasului Iernut – 2011 – poze

Zilele Orașului Iernut 2020 (episodul 9):

Prima expoziție de pictură a unui artist plastic iernuțean (Ion Grigorescu, azi profesor de desen) a avut loc in 25 august 2011. Raluca Andreea Chiper și-a prezentat cititorilor din orașul natal prima carte. A avut loc meciul tradițional de fotbal dar și unul de baschet, echipa de copii. Pe scenă au urcat cântăreți îndrăgiți.

Zilele orasului Iernut – 2009 – poze

Zilele Orașului Iernut 2020 (episodul 10):

De la sărbătoarea orașului din anul 2010 nu avem nici o fotografie. Dacă aveți dumneavoastră în arhiva personală, vă rog să le postați pentru a ne aduce împreună aminte de eveniment.

În 2009 a avut loc prima expoziție fotografică a unor iernuțeni : dr. Oliver Schlett și câțiva tineri concetățeni (Ana-Maria Făgăraș, Istvan Schlett).

Zilele orasului Iernut – 2007 – poze

Zilele Orașului Iernut 2020 (episodul 11):

În anul 2007, alături de artiști români, pe scenă și la parada organizată la sărbătoarea orașului au participat numeroși oaspeți din Belgia, din localitatea înfrățită cu Iernutul, Sint- Katelijne- Waver. Tot atunci s-a dezvelit plăcuța de atestare documentară a localității (750 de ani ) de pe fațada primăriei.

 

Cu aceste imagini terminăm seria „Zilele Orașului Iernut 2020″ sperând că v-ați simțit bine rememorând sărbătorile trecute, ați zâmbit văzând chipurile copiilor de acum 10-12 ani care acum sunt oameni în toată firea, v-ați adus aminte numai de momentele plăcute care ne amintesc că suntem, cu bune și cu rele, o comunitate mică, în care ne cunoaștem cu toții (cu mici excepții) și în care există respect și admirație pentru cel de lângă noi. Să contribuim fiecare, cu cât de puțin, pentru a ne face viața mai frumoasă. Stă în puterea noastră, nu numai a celor care ne conduc, să facem gesturi frumoase, să înfrumusețăm orașul cu o floare plantată le poartă sau pe balcon, să fim buni și ospitalieri, să avem inițiative și să ne implicăm mai mult în viața socială, culturală și sportivă.

Vă mulțumim pentru răbdarea cu care ne-ați urmărit pe parcursul celor 11 episoade.

La mulți ani, iernuțeni !!!

 

Ziua Eroilor – 28.05.2020

2019

Colindat 2019

1 Decembrie 2019

Curăţare străzi şi întreţinere a spaţiilor verzi – 16.07.2019

Plaja Iernut – La Gat – 24.06.2019

Poze flori – 03.06.2019