În acest an, la data de 28 februarie, sărbătorim 91 de ani de Protecție Civilă în România, la data de 1 martie, omagiem Ziua Internațională a Protecției Civile și în data de 4 martie, comemorăm victimele cutremurului de la 4 martie 1977

Pentru marcarea acestor evenimente, S.V.S.U. Iernut organizează, la nivelul orașului, o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv. Astfel, cei interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.

– „ZILELE PORȚILOR DESCHISE” – remiza de pompieri își deschide porțile, pentru toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul misiunilor acestora.
LOCAȚIE: -sediul remizei SVSU
PERIOADĂ: 27 februarie – 04 martie
• Cu această ocazie, participanții vor vedea tehnica utilizată de salvatori în misiunile operative și, totodată, vor fi instruiți privind prevenirea și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență.

– CAMPANIA NAȚIONALĂ DE INFORMARE PREVENTIVĂ PE DIFERITE SITUAȚII DE URGENȚĂ LA NIVELUL UAT IERNUT – activitate la care este angrenat tot personalul serviciului voluntar pentru situații de urgență Iernut.
LOCAȚIE: -sediul remizei SVSU
PERIOADĂ: 27februarie – 03 martie
• Cu această ocazie, componenta preventivă de la nivelul serviciului voluntar pentru situații de urgență va fi angrenată în distribuirea de materiale informative și, totodată, vor fi reamintite măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență cetățenilor (cu tematica: incendiul la gospodării, arderi de vegetație uscată etc.).
• Desfășurarea de exerciții demonstrative si de stingerea a incendiilor.

– TEHNICI DE ACORDARE A PRIMULUI AJUTOR/MODUL DE COMPORTARE ÎN SITUAȚII DE URGENȚĂ:
• Cu această ocazie, salvatorii iernut vor prezenta aplicarea diferitelor tehnici și manevre de prim ajutor cu și fără echipamente, executarea tehnicilor și manevrelor de prim ajutor calificat în situații cu una sau mai multe victime sau în cazul altor persoane aflate în pericol din cauza unor îmbolnăviri acute, cât și modul de comportare în diferite situații de urgență. De asemenea, vor avea loc exerciții de evacuare la unități din cadrul U.A.T Iernut
LOCAȚIE: la sediile U.A.T
PERIOADĂ: 27 februarie – 01 martie.

– EXERCIȚIUL NAȚIONAL DE ALARMARE PUBLICĂ ”MIERCUREA SIRENELOR” – activitate care se desfășoară la nivelul unității administrativ teritoriale Iernut, cu scopul verificării și transmiterii către cetățeni, a mesajelor de alarmare publică, cât și a unor mesaje vocale în vederea prevenirii si antrenării acestora din timp cu scopul de a preîntâmpina panica, de a cunoaște semnificația semnalelor și a măsurilor care trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.
LOCAȚIE: la nivelul UAT
PERIOADĂ: 28 februarie, ora 10:00

– EXERCIȚII DEMONSTRATIVE – cu forțe și mijloace în teren privind gestionarea unor situații de urgență cu efecte complementare – avarii și utilități existente, accident chimic, căutarea și salvarea persoanelor din diferite medii ostile vieții etc.
• LOCAȚIE: Barajul râului Mureș, Castel Rakcozi
• DATA: 29 februarie

– EXPOZIȚIE DE TEHNICĂ ȘI ECHIPAMENTE DE INTERVENȚIE
LOCAȚIE:
DATA: 02 martie, în intervalul orar 10.00 – 12.00
• Prezentarea tehnicii de intervenție a SVSU Iernut.
• Expoziția tehnicii și echipamentelor de intervenție și prezentarea altor detalii privind activitățile salvatorilor iernuțeni în cadrul punctului de informare preventivă, inclusiv promovarea profesiei de salvator și a activității de voluntariat.

– ZIUA EDUCAȚIEI PREVENTIVE ÎN LĂCAȘURILE DE CULT
• Activități de informare preventivă cu sprijinul personalului clerical la obiective de cult, premergător sau după încheierea slujbelor religioase.
• LOCAȚIE: Unități parohiale, oraș Iernut
• DATA: 03 martie

Personalul SVSU Iernut va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :
– App Store – https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906
– Google Play – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu