Asociaţia “Raza de soare”

Este o organizaţie nonguvernamentală, care s-a deschis în România, într-un oraş mic din judeţul Mureş, numit Iernut. Asociaţia a luat fiinţă în anul 2000 din foartă multă dragoste şi un vis: acela că fiecare persoană cu dizabilităţi poate fi de un real ajutor şi o adevărată bucurie pentru comunitate, dacă aceste personane sunt valorificate şi le sunt dezvoltate abilităţile.

Misiunea noastră este să oferim oportunităţi de recuperare şi integrare în comunitate pentru copii şi tinerii cu dizabilităţi din oraşul Iernut şi localităţile învecinate, prin programe de recuperare psihică, motorie, socializare şi integrare în comunitate.

În primii ani de activitate toata munca a fost susţinută de voluntari. Educatori, învăţători, profesori, părinţii beneficiarilor şi un psiholog, toţi lucrau zilnic pentru cateva ore pentru a ajuta copii cu dizabilitati. Toate serviciile au fost si sunt gratuite şi totuşi a fost dificil să convingi unii părinţi să participle la activităţile organizate de Asociaţie, care erau atât de benefice persoanelor cu dizabilităţi.

După 15 ani, serviciile oferite la asociaţie sunt gratuite, este mai bine organizată şi mai presus de toate este apreciat în comunitate.

Acum asociaţia are personal de specialitate care ajuta beneficiarii să se dezvolte pe diferite arii. În prezent asociaţia derulează:

  • Activităţi de intervenţie timpurie pentru copiii cu dizabilităţi;
  • Servicii de psihoterapie;
  • Activităţi de terapie ocupaţională şi art-terapie (pictură, lucru de mână, jocuri, muzică, poveşti);
  • Consiliere psihologică pentru părinţi;
  • Lecţii de dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă dedicate tinerilor cu dizabilităţi (lecţii de nutritie zilnică, gătit, igienă, educaţie pentru sănătate, lecţi pe calculator, educaţie finaciară, protecţia mediului, abilităţi şcolare);
  • Instruite pentru părinţi depre metodele şi terapiile potrivite pe care le pot aplica acasă;

Asociaţia “Raza de soare” are peronalitate juridică şi este acreditată ca furnizor de servicii sociale conform standardelor in vigoare.