Bine ati venit pe pagina Bibliotecii Orasenesti Iernut

Scurt istoric

In 1953, la 1 Martie, se înfiinţează Biblioteca Comunală Iernut cu un fond de 1946 de volume care provin din donaţii făcute de Biblioteca Raională Luduş şi Cooperativa de Consum Iernut. In 1967, când se desfiinţează biblioteca sindicală din cadrul Termocentralei, fondul de carte este donat în totalitate bibliotecii comunale. Ea are la această dată 10.325 de volume şi un număr de 1.100 de cititori. Îi este repartizat spaţiul pe care îl ocupă şi azi în incinta Casei de Cultură: patru încăperi dotate cu mobilier corespunzător.

Între 1975 - 1987 biblioteca a funcţionat cu program de unsprezece ore pe săptămână, bibliotecarul primind o îndemnizaţie infimă. In mică măsura era aprovizionată şi cu carte.

În 1990 se face inventarierea bibliotecii şi se scot din circulaţie un număr de 12.500 volume care, fie erau deteriorate, fie erau scrise de soţii Ceausescu sau aveau oarecare legătură cu familia acestora. Masiva casare a scăzut foarte mult numărul de cărţi. Acestea au fost foarte greu de înlocuit datorită lipsei fondurilor. Totuşi, încet dar sigur, creste numărul volumelor şi se îmbogăţeşte fondul de referinţă al bibliotecii. Din păcate, scade cel al cititorilor. Marea majoritate este reprezentată de elevi şi studenţi care sunt obligaţi să studieze materialele cerute de către îndrumători, pe când numărul iubitorilor cititului este destul de mic în comparaţie cu perioada dinainte de 1989, când cititul constituia "sarcina de partid".

In prezent Biblioteca oraseneasca Iernut se imparte astfel: 3 sali cu acces liber la raft in care sunt depozitate carti din literatura universala si cele din clasele 0-9, iar o alta sala cuprinde literatura romana, publicatiile periodice, enciclopediile si dictionarele. Numarul total al publicatiilor depaseste 25.000 iar numarul cititorilor este de peste 500.

Important pentru utilizatori: este finalizat catalogul digital care cuprinde publicatiile din biblioteca.

Contact

Contact

Adresa:

Loc. Iernut, P-ta 1 DSecembrie 1918, nr. 9, cod. 545100, Jud. Mures,

Deschis:

Luni-Vineri:
08:00 AM - 15:30 PM

Telefon:

(+40) 265-456-789

Loading
Your message has been sent. Thank you!