Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor.
Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995.
23 aprilie marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes.
În România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.
Știați că până în evul mediu bibliotecarii organizau şi conservau bibliotecile, iar în epoca renaşterii deschideau biblioteci universitare, fiind cei mai erudiți oameni ai timpului? La începutul sec. XIX apar primii bibliotecari cu diplome profesionale. În sec. XX bibliotecarii sunt specialişti în ştiinţa informării. Acum, în sec. XXI, bibliotecarul se află în slujba comunităţii, având roluri multiple, iar biblioteca a devenit un spaţiu, inclusiv virtual, de studiu, delectare, socializare.
A fi bibliotecar azi înseamnă să trăieşti intens în viitor, pentru viitor, prin viitor, să fii un mare optimist și să crezi că, negreșit, cartea va rămâne în capul mesei.
Cu ocazia Zilei Bibliotecarului adresăm felicitări colegilor de la bibliotecile din țară, dorindu-le să țină mereu deschisă ușa spre cunoştinţe, frumos şi adevăr !
La Iernut, în această zi de sărbătoare, s-a deschis prima bibliotecă stradală. În stația de taxi, lângă chioșcul de ziare din centru, puteți vedea rafturile cu cărți oferite spre a fi citite și înapoiate după un timp, pentru ca și alții să se bucure de ele. Nu trebuie să vă treceți pe vreo listă, nu trebuie să respectați un termen de restituire, dacă vă place cartea aleasă și vreți să o păstrați puteți aduce alta în loc. Puteți dona cărți, le puteți spune și altora despre rafturi cu volume din diferite domenii din mica bibliotecă. Dacă trebuie să așteptați autobuzul, aveți ocazia să citiți câteva rânduri dintr-o carte aleasă sau puteți să o luați pe mașină și o lăsați la întoarcere.
Vă dorim lectură plăcută !!!