Ziua Imnului Național al României

 

În fiecare an, pe data de 29 iulie, este marcată Ziua Imnului Național al României, simbol național oficial alături de drapelul tricolor, de stema și de sigiliul statului. Ziua Imnului Național al României, 29 iulie, a fost proclamată astfel prin Legea nr. 99 din 26 mai 1998.

Imnul de stat al României este Deșteaptă-te, române!, textul acestuia fiind scris de poetul Andrei Mureșanu. Muzica aparține poetului Anton Pann.

Imnul național al României a fost adoptat cu ușurință de români încă de la început, având forța de a-i mobiliza pe oameni, de a uni poporul și de a insufla vitejie. Versurile sale, de asemenea, apelează la spiritul civic al românilor, reamintesc de eforturile unor lideri istorici și îndeamnă la lupta pentru patrie.

În timpul Revoluției din decembrie 1989, versurile acestui cântec au fost din nou pe buzele revoluționarilor. Astfel, anul următor, Deșteaptă-te, române! a fost ales ca imn național al României.

Poezia care stă la baza imnului României este formată din 11 strofe. La ocazii importante se obișnuiește interpretarea strofelor 1, 2, 4 și 11

Între anii 1991-1994, Deșteaptă-te, române! a fost și imnul Republicii Moldova;

După instaurarea regimului comunist în România, imnul Deșteaptă-te, române! a fost interzis;

Actualul imn al României este al șaptelea imn de stat;