Ziua Eroilor
Roșu, galben și albastru pe crucile de la Oarba, pe steagurile arborate pe mausoleu și tunuri. Roșu, galben și albastru pe coroanele de flori depuse la monumentul ridicat în memoria eroilor neamului. Roșu, galben și albastru pe eșarfa de pe pieptul primarului Orașului Iernut, Ioan Nicoară, gazda evenimentului, pe cocardele purtate de vizitatori.
Este emoționant și frumos să îți amintești de cei care s-au jertfit pentru țară, să le aduci flori, să le povestești tinerilor despre ei și despre curajul de care au dat dovadă în bătălia pentru libertate. Asta au făcut cei care s-au adunat la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, militari și jandarmi, preoți și oficialități ale județului Mureș și ale orașului Iernut, copii și părinți, profesori și elevi. Au contribuit cu toții la crearea unui moment deosebit de evocare a istoriei, în 25 mai 2023, de Ziua Eroilor.
Începând cu solistul Ciprian Istrate care a deschis evenimentul intonând Imnul de Stat, cu dr. Cornel Sigmirean – director al Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” care ne-a prezentat o scurtă relatare a momentului bătăliei de pe dealul Sângeorzului din septembrie –octombrie 1944, cu prof. Alina Alecu care a recitat o poezie scrisă de Lucreția Mărginean, o supraviețuitoare a bătăliei de la Oarba, preoți militari și preoții de la parohiile din Iernut care au oficiat ceremonia religioasă, efectivele M.A.P.N și ale Jandarmeriei din Tg. Mureș care au organizat ceremonia militară, viceprimarul orașului Iernut – Vasile Mărginean împreună cu membrii Consiliului Local Iernut, cu toții au fost onorați să primească în mijlocul lor pe senatorul Cristian Chirteș, pe prefectul jud. Mureș-doamna Mara Togănel, pe subprefectul Nicolae Florin Pălășan, pe președintele P.N.L Mureș -Ciprian Dobre, comemorând împreună pe cei căzuți pentru dreptate și credință.
La Monumentul din centrul orașului Iernut, ridicat în memoria ostașilor iernuțeni, maiorul Tiberius Petre fiind ultimul căzut în timpul unei misiuni în Afganistan în 2009, au fost depuse flori de către militarii din Garnizoana Tg. Mureș și din partea Primăriei Iernut. La fel, în Sălcud, Deag și Lechința, reprezentanții primăriei și ai Consiliului Local au așezat coroane de flori și au aprins lumânări, cinstind memoria eroilor.
Odihnă veșnică Eroilor Neamului, cinste militarilor români și Hristos s-a înălțat !

Ziua Eroilor – 25.05.2023 imagini