Ce trebuie să știi despre Ordonanța Militară nr. 2:
Se suspendă temporar activitatea cabinetelor stomatologice.
Se suspendă temporar activitățile din mall-uri, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice.
Fără deplasări în grup: Circulația persoanelor în afara locuinței se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup mai mare de 3 persoane, care nu locuiesc împreună.
Recomandare: În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței să se efectueze numai pentru următoarele motive:
« deplasarea în interes profesional, atunci când activitatea profesională nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
« deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
« deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau deces al unui membru de familie;
« deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală.
Restricție: În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței este permisă numai pentru motivele prevăzute la articolul anterior.
« Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
Se interzice intrarea pe teritoriul României, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.
Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.
Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.
Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.
Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora.