Cu ajutorul Asociației Filantropice Alba Iulia, prin filiala Bisericii Ortodoxe 2 Iernut, având tot sprijinul preotului Silviu Feier și ca parteneri Școala Gimnazială și Liceul Tehnologic Iernut, a luat ființă echipa de teatru lectură „Thalia” alcătuită din elevi iernuțeni, sub îndrumarea actorului Rudy Moca.

Peste 100 de persoane, părinți, profesori, copii,   au asistat duminică, 28 ianuarie 2024, la spectacolul  „Tache, Ianche și Cadâr”, adaptare radiofonică de Rudy Moca după V.I.Popa. Au remarcat talentul tinerilor interpreți doamna Cristinela Olăreanu – conf. univ. dr. la U.A.T. Tg. Mureș, sculptorul Ioan Astăluș dar și primarul orașului, Ioan Nicoară (care a oferit membrilor trupei bilete la un spectacol al Teatrului Național Tg. Mureș) prezenți cu toții în sala de evenimente a Școlii Gimnaziale Iernut, alături de preoții Silviu Feier și Sorin Bacel, directorul Școlii Gimnaziale Iernut –prof. Horațiu Moldovan, gazda evenimentului, împreună cu profesorii de limba română ai școlilor din localitate.

Stăpâniți de emoții, actorii și-au ocupat locurile pe scena improvizată și au dat viață celebrelor personaje ale dramaturgului V.I. Popa, în cea de-a doua reprezentație, prima având loc la Radio-Tg-Mureș  streaming video live, emisiunea JURNAL IDENTITAR,  cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

Distribuția :

Take – David Hang

Ianke – Rareș Iovănaș

Cadâr – Dan Degan

Ana – Elisa Crișan

Ionel – Bianca Amihăilesei

Rachela – Sarah Petărlăcean

Safta – Medeea Pop

Regia artistică – Rudy Moca

Cu toții au jucat deja în „Ruleta românească ” de S. Oros, „Ce este iubirea ” de Raluca Chiper, „Moș Ion Roată și Unirea” , toate piesele fiind adaptate de Rudy Moca în funcție de posibilitățile și nevoile echipei de teatru „Thalia „.

Cu toate că fac eforturi mari ca să se întâlnească pentru repetiții, unii dintre ei fiind elevi la școli din Tg. Mureș sau Cluj- Napoca, au planuri ambițioase pentru viitor, următoarele titluri de pe lista lor fiind „Gaițele ” de A. Chirițescu și „ O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale, actorul Rudy Moca semnând adaptarea, scenografia și regia artisctică a ambelor piese.

Felicitări tuturor celor implicați, începând cu tinerii eroi care își „sacrifică” după amiezile de sfârșit de săptămână pregătindu-se pentru următoarele spectacole, cu mereu tânărul și energicul Rudy Moca, dispus oricând să își împărtășească experiența din viața de pe scenă celor ce vin din urmă, fără a pretinde recompense materiale ci doar apauze binemeritate și până la reprezentanții bisericii ortodoxe, ai școlii gimnaziale și liceului tehnologic din Iernut, care au pus la dispoziție spațiile necesare repetițiilor și spectacolelor și au sprijinit din toate puterile activitatea echipei !

Așteptăm cu nerăbdare următorul eveniment !