Zilele Orașului Iernut

În data de 13-14 august 2023 Primăria și Consiliul Local Iernut vor organiza cea de-a XXVII–a ediție a „Zilelor Orașului”, sărbătoare la care sunt invitați artiști cunoscuți de muzică populară și ușoară. Printre cei care vor concerta anul acesta pe scena amplasată în parcul central al orașului sunt: Teodora,Narcisa și Teodor Țogorean, Mihaela și Ciprian Istrate, Carina Avram, Rareș Măcinică, Ioana Albu, Roxana Iagăr, Larisa Codarcea, Valentina Rus, Mădălina Rus, ansamblul „Junii Târnavei”, DJ Soa Deejays,  Live Expression, Koszika și Direcția 5.

Vor fi organizate concursuri foarte populare printre iernuțeni, cel de pescuit care adună în fiecare an o mulțime de pescari amatori, meciul tradițional de fotbal Nord-Sud dar și „Cupa Iernuțeana”, competiție aflată la a II-a ediție.

Copiii vor cânta, vor dansa și se vor amuza împreună cu mascotele Disney de la Wonderland Kids Party și în parcul de distracții amenajat în curtea școlii gimnaziale.

Pentru cei ce respectă și admiră tradițiile și portul popular, preotul Vasile Iagăr de la Parohia Greco-Catolică Iernut va organiza  expoziția de obiecte de cult și artă populară care va fi deschisă duminică, începând cu ora 17.00. De asemenea, va avea loc o paradă a costumelor populare românești prezentată de câteva doamne curajoase care nu numai că poartă cu mândrie aceste straie ci le și cos sau le ornează ( Alina Alecu, Domnica Moldovan, Rodica Hidi, Maria Maioș, Veronica Cîmpulungean care a și avut expoziții în întreaga țară cu costume confecționate de dânsa din materiale reciclate).

Pentru cititorii pasionați, Biblioteca Orășenească Iernut pregătește, împreună cu autorii, lansarea a două cărți : „Banca de la poartă” –autoare Maria Dorina Pașca și „Cuvinte, satiră și politică – un dicționar al politizării societății”, autori Cornel Mărginean și Marcel Claudiu Morariu.

Primarul orașului Iernut, Ioan Nicoară, va înmâna diplome de excelență  elevilor  cu rezultate foarte bune la învățătură în anul școlar 2022-2023 (Biriș Emanuel-Cosmin -9,94, Coman Lavinia-9,96, Simo Izabela-10), profesorilor care s-au pensionat anul acesta după o carieră deosebită (Prihoi Vasile, Alec Teodor, Precup Maria) iar doamna Vlas Zoe va fi felicitată pentru frumoasa vârstă pe care a împlinit-o ( 95 de ani).

Vor fi sărbătorite  și premiate cuplurile care împlinesc,,  50 de ani de căsătorie (Mărginean Maria și Emil, Belean Elena și Ioan, Moldovan Emilia și Petru, Micu Maria și Nicolae, Balea Susana și Nicolae, Lung Maria și Ioan, Vescan Aurelia și Cornel, Vuță Virginia și Ioan, Cecălăcean Elena și Emil, Șanta Onița și Gheorghe, Matei Emilia și Ioan, Belean Mariana și Ioan, Popa Maria și Toader, Roiban Susana și Alexandru, Rusu Viorica și Ioan, Sas Valentina și Iosif,  Dan Trandafira și Ioan, Rusu Ana Maria și Marcu- Marcel, Ursan Maria și Gheorghe, Ștefănescu Lucia și Cornel- Dan, Moldovan Maria și Ioan, Maghiaros Iuliana și Alexandru, Toma Livia și Ioan).

Prezentatorul evenimentului va fi Codruța Turcu, fiică a orașului Iernut.