Iernutul este una dintre cele mai vechi asezari ale judetului Mures fiind atestat în anul 1257. Bineînteles ca pozitia geografica a localitatii, conditiile economice specifice si-au pus amprenta pe dezvoltarea si evolutia de-a lungul secolelor a Iernutului.

În urma sapaturilor arheologice efectuate s-au descoperit unele fragmente ceramice partinând epocii neolitice (4500-2500 i.e.n.). În pofida existentei dovezilor arheologice de necontestat din perioadele anterioare , cel mai vechi document scris care s-a pastrat dateaza abia in anul 1257. La începuturile sale domeniul Iernutului era proprietate feudala de tip laic. Principala ocupatie a locuitorilor o constituia agricultura si mestesugurile.

În anul 1461 Iernutul capata statutul de târg ( oppidum-Radnot ). De-a lungul timpului în Iernut se tin mai multe congregatii si peste 15 diete ale nobilimii transilvanene. Prima atestare documentara a castelului din Iernut dateaza din anul 1540. Primul recensamânt al populatiei a fost efectuat în anul 1786.

La data de 08.01.1919 în judetul Mures deci si în localitatea Iernut limba oficiala de stat în administratie a fost declarata limba româna. La Iernut primul primar sub guvernare româneasca a fost Ioan Ghip, fost participant la primul razboi mondial si membru al garzii nationale din Iernut.

În anul 1944 în lunile septembrie-octombrie în apropierea orasului Iernut s-au dat cele mai grele lupte de pe teritoriul României din cel de-al doilea razboi mondial. În acest interval scurt de timp si-au pierdut viata 11.000 de militari români. În memoria celor care au luptat în acest crunt razboi împotriva trupelor hitleriste si hortyste în satul Sf. Gheorghe, a fost ridicat un monument.
La data de 17.04.1989 localitatea Iernut a devenit oras. Orasul Iernut este înfratit cu localitatea belgiana Sint-Katelijne-Waver.

Obiective turistice :

Monumentul si Parcul National Oarba de Mures,

Monument Oarba de Mures


Castelul Kornis - Rakoczi - Bethlen din Iernut a fost construit de Gáspár Bogáti în stil renascentist (1545). Ancadramentul portalului dateaza din 1574, fiind realizat tot în stilul Renasterii,

Castel


Tabara de sculptura în aer liber « IN MEMORIAM »,

Tabara de sculptura


Biserica de Lemn din localitatea Deag,
Biserica reformata edificata în stil gotic între 1486-1593. În cimitirul bisericii se gasesc vechi pietre funerareturnul iar turnul ei a fost ridicat în 1909.

Biserica Reformata


Pentru pescuitul recreativ / sportiv si agrement sunt destinate helesteele nr.1 si nr.2 cu o suprafata totala de 109 ha luciu de apa.

 

Lac Iernut

Monumente istorice care apartin orasului Iernut:


Necropola tumulara de la Cipau, epoca Hallstatt
Situl arheologic de la Cipau, punct Icia
Situl arheologic de la Cipau, punct Gârle, epoca postromana
Situl arheologic de la Iernut, punct „Fundu Bedeelor”
Situl arheologic de la Iernut „La Hulpisti”
Situl arheologic de la Lechinta de Mures, la Podei
Situl arheologic de la Lechinta de Mures, punct „Saliste”
Necropola romana de la Lechinta, punct Gradin fostului IAS
Asezare fortificata de la Salcud, epoca Hallstatt
Biserica Reformata de la Cipau, sec XV-XVIII
Biserica de lemn Buna Vestire, sat Deag, sec. XVIII
Ansamblul Bisericii de lemn Sfintii Arhangheli, 1765
Biserica Reformata din Iernut, sec. XV-XIX
Castelul Kornis-Rakoczi-Bethlen din Iernut, sec. XVII
Biserica de lemn din Sfântu Gheorghe, sec. XIX
Monumentul eroilor cazuti în cel de-al doilea razboi mondial de la Oarba de
Mures, 1950-1975.
Un mare dezavantaj în ceea ce priveste turismul îl constituie faptul ca în localitate nu sunt
puncte de cazare.